Forum forum.babia.pl Strona Główna forum.babia.pl
Forum Babiogórskie- Forum strony www.babia.pl
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Alkohole z roslin i drzew
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.babia.pl Strona Główna -> Pogawędki = OffTopic
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kryma
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Pon 9:57, 07 Kwi 2008    Temat postu: Alkohole z roslin i drzew

Pozdrawiam

Proponuję nowy temat -alkohole z roślin z którymi spotykamy się na szlakach a których jest dużo wokół nas.

Nalewka z kosodrzewiny
Nieduży kawałek gałązki kosodrzewiny zalewamy 40% alkoholem i pozostawiamy na 2-3 tygodnie - bardzo ciekawa.Ale idealny smak ma po 6 miesiącach.
Interesuje się alkoholami i ostatnio eksperymentuję nad rodziną "pinus" sosna .
Bardzo ciekawe są różnice pomiędzy alkoholami robionymi z różnych gatunków z rodziny sosny .
Ostatnio zrobiłem kilka butelek z sosny wejmutki sprowadzonej z Ameryki do Europy w 18 w ale ze względu na występującą w Europie choroby występuje w niewielu miejscach zasadzona przez człowieka.
Ja spotkałem ją w Beskidzie Sądeckim.

Maciej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bardakon
Administrator
Administrator



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 11:04, 07 Kwi 2008    Temat postu:

U mnie w domu robili wino z mniszka czyli mlecza i dzikiej róży, nalewkę z jarzębiny a 'kolega' robił właśnie z sosny ale nie próbowałem.
Niestety kosodrzewina jest pod ścisłą ochroną to lepiej nie zbieraćWink


Ostatnio zmieniony przez bardakon dnia Pon 11:04, 07 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kryma
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Pon 14:40, 07 Kwi 2008    Temat postu:

Pozdrawiam
Kosodrzewinę można kupić i zasadzić w ogrodzie.
Co do jarzębiny to jest bardzo ciekawa sprawa bo "robiąc" jarzębiaki przez wiele lat doznałem wielu porażek wgryzając się w ten "temat".
Wytwórnia wódek w Łańcucie przed wojną miała podobno swoje specjalne plantacje jarzębiny o specjalnym smaku. Zbierając jarzębinę corocznie z różnych miejsc smaki tych jarzębin jest różny a głównie chodzi o tą goryczkę która jest "ulotna" i trzeba dużej wiedzy żeby ją uwypuklić. Najlepszą znalazłem pod Lubaniem w Gorcach. A w tym roku napaliłem się na nalewkę z dzikich gruszek
Nalewka z jarzębiny- lekko przepalanka

Suche owoce jarzębiny w garnku przypalić lekko i zalać alkoholem 40 % .
Dopasować ilość do planowanej ilości alkoholu tzn ok 2-3 duże łyżki na 1/2 litra. Kolor i smak b. dobry

Tak samo można robić z tarniny - też b. dobra

Maciej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bardakon
Administrator
Administrator



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Pon 19:17, 07 Kwi 2008    Temat postu:

Ogólnie ja jestem za produkcją win, ale o tym piszemy w innym temacie:)
Z jarzębiny robiłem kiedyś dżem... smaczek wyszedł tak uwypuklony że wystarczyło spróbować dżemu z końcówki łyżeczki żeby czuć pierwiastek goryczy przez dwie doby i nie dało się go pozbyć Very Happy Z jarzębiną ostrożnie Laughing


Ostatnio zmieniony przez bardakon dnia Pon 19:20, 07 Kwi 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kryma
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 16 Wrz 2007
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Nowy Sącz

PostWysłany: Pon 20:55, 07 Kwi 2008    Temat postu:

Wreszcie trafiłem w właściwe miejsce wg porządku ustalonego.

Co do właściwości jarzębiny to wiele lat interesuję się ziołami i obserwując poglądy w literaturze fachowej to są bardzo różne i zmieniające się . Np czarny bez który w niektórych książkach był uważany jako trujący a nasze babki masowo robiły soki i przetwory.Wartości lecznicze roślin uzależnione są także od składu gleby na której rosną.Nie istnieją rośliny obojętne dla człowieka - każdy kęs powoduje w naszym organizmie jakieś działanie . Jedna z najważniejszych roślin zielarskich krwawnik zbierany wzdłuż autostrad staje się trucizną.
Ja zbieram zioła na szlakach w górach mają wtedy wspaniały smak i zapach oraz jestem pewny ich działania. Niektóre z nich które są chronione posiałem w ogrodzie żeby nie zrywać w naturalnych siedliskach.
Dlatego mogę sobie robić ciekawe nalewki np z dziewięćsiła

Maciej
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
ewelmonda
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 23 Lut 2008
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Mińsk Mazowiecki

PostWysłany: Czw 10:28, 01 Maj 2008    Temat postu:

bardakon napisał:

Z jarzębiny robiłem kiedyś dżem... smaczek wyszedł tak uwypuklony że wystarczyło spróbować dżemu z końcówki łyżeczki żeby czuć pierwiastek goryczy przez dwie doby i nie dało się go pozbyć Very Happy Z jarzębiną ostrożnie Laughing


mam trochę do czynienia z ziołami i wogóle roślinami.. a'propos goryczki jarzębinę trzeba przed jedzeniem porządnie przemrozić wtedy goryczka znika. wystarczy potrzymać ją jakis czas w zamrażalniku Wink..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gabriel
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 14 Mar 2009
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Stryszawa
Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 20:06, 14 Mar 2009    Temat postu:

Ja osobiście degustuje we własnoręcznie zrobionych winach. Najbardziej smakowało mi wino zrobione z dzikiej róży w połączeniu ze śliwą tarniną. Ten smak, aromat. Kolor różowy, delikatny. Smak lekko cierpki, ale nie zawiele. Dałem dużo cukru i wyszło mi słodkie, jedyne w swoim rodzaju. Polecam. Proporcje składników i ilość cukru wg uznania. Zapraszam do eksperymentowania.
Zbiory rozpoczynać należy po pierwszych przymrozkach. Najwcześniej jeśli chodzi o śliwe tarnine. Róże można wcześniej. Zachęcam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
bardakon
Administrator
Administrator



Dołączył: 30 Lis 2005
Posty: 710
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Czw 10:55, 10 Wrz 2009    Temat postu:

W tym roku 3 nowe nastawy
Jeżynowy- Niestety tym roku było bardzo mało jeżyn i były mało słodkie, zobaczymy co wyjdzie.
Śliwkowy- Mało kto próbuje je robić, trzeba nastawić na 3 dni i wyciskać potem żeby uzyskać sok. Klaruje się dwa razy tyle co normalne ale bulga już drugi miesiącWink
Gruszkowy- Niezbyt dobre smakowo, ale za to drożdże tokaj są najmocniejsze, ma mieć 17%Smile) Dla polepszenia smaku dałem +1l soku jabłkowego. Całość ma 4l ale jak wyjdzie to na przyszły rok mam materiału na 50l ;p Jeżeli ktoś chce to chętnie oddam dziesiątki kilogramów małych gruszeczek- trzeba tylko przyjechać i sobie zgrabić w sierpniu hehe.


Ostatnio zmieniony przez bardakon dnia Czw 10:59, 10 Wrz 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Markela
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Wto 15:24, 22 Cze 2010    Temat postu:

Wino z ryżu najszybciej.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
tedd55
Odznaka Popularna
Odznaka Popularna



Dołączył: 14 Paź 2007
Posty: 21
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:03, 26 Cze 2010    Temat postu:

Markela napisał:
Wino z ryżu najszybciej.

Racja Exclamation Ale należy dodać landrynki lub rodzynki Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
OKW-Pilsko
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 02 Lip 2010
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Wto 14:43, 06 Lip 2010    Temat postu:

mhmmm też jestem za wyrobem wina domowymi sposobami:) Np. z leśnych owoców!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Markela
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 22 Cze 2010
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Mężczyzna

PostWysłany: Sob 12:44, 17 Lip 2010    Temat postu:

a tu jeden z wielu przepisów na Winko z ryżu
życzę miłej zabawy z robieniem tego napoju.

Składniki:
ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdze winne lub piekarnicze - ok 7 dag


Kilogram surowego nie przegotowanego ryżu należy wsypać do balonu lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej i ostudzonej z 2,5 kg cukru, dodając 12 dag rodzynków lub więcej i 7 dag drożdży. Oprócz rodzynków lub zamiast nich można dodać innych owoców. Ja dodaję zawsze dwa słoiczki z zaprawionymi wiśniami lub jakiegoś kompotu. Butlę należy zamknšć korkiem z rurką fermentacyjnš i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino można zlać do innego naczynia aby dofermentowało. Ryż można wykorzystać jeszcze raz ale należy go wypłukać z osadu. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Jeżeli do wina nie dodamy żadnych owoców to po sklarowaniu powinno być bezbarwne i przezroczyste, ma też charakterystyczny przyjemny smak. Wino takie można zabarwić karmelem z cukru. w naszym przypadku wystarczy 50 dg cukru.

SMACZNEGO
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
kolusmarcinek
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 14 Sty 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Czw 23:06, 14 Sty 2016    Temat postu:

ja kiedys widzialem swietny przepis na cydr, ale z glowy nie umiem niestety napisac..
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
daniel84k
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 13 Maj 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 19:55, 13 Maj 2016    Temat postu:

bardzo fajny przepis z tego ryzu, az sobie sprobuje zrobic w weekend Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
raf7677
Wstępujący na szlaki forum
Wstępujący na szlaki forum



Dołączył: 03 Cze 2016
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Pią 23:45, 03 Cze 2016    Temat postu:

a co myślicie o zwykłej kukułkówce?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.babia.pl Strona Główna -> Pogawędki = OffTopic Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin